Y343 Lunden

Lunden, på dette tidspunkt stadig i Marinehjemmeværnets tjeneste ved navn Bopa

Y343 Lunden er et stationsfartøj ved Søværnets Skole, Center for Våben (VBC), hvor skibets primære opgaver er at trække slæbemål og flytte de faste skydemål i skydeområderne ud for Sjællands Odde lint remover. Skibet hejste kommando i Søværnsregi den 20. januar 2011 og blev i samme forbindelse navngivet Lunden af orlogspræst Camilla Munck. Skibet hørte tidligere under Marinehjemmeværnet under navnet Bopa hvor det forrettede tjeneste fra 1973 frem til 2010 reusable water bottle with straw. Lunden er det sidste fartøj af MHV 90-klassen stadig i statslig tjeneste.

I Søværnet har man tidligere benyttet et skib ved samme navn, Lunden blev bygget og søsat i 1941 ved Brødrene Nipper i Skagen. Under krigen blev den erobret af tyskerne og brugt i tysk tjeneste retro footy shirts. I 1944 blev den leveret tilbage til Søværnet hvor den efter krigen blev indsat ved minestrygningstjenesten. Indtil 1965 tjente Lunden som inspektionskutter ved Færøerne, hvorefter det blev overført til det daværende Artilleriskole Sjællands Odde (nu Søværnets Våbenkursus (VBK)) upholstery fabric. I 1974 fik Lunden sit nuværende navn. Skibet var cirka 18 meter langt, 5 meter bredt og vejede 42 tons. Lunden blev solgt på auktion den 4. maj 2011 for 28.000 kroner.